Стрес тестове на най-големите банки в ЕС са показали, че те биха могли да издържат дори на още по-тежка рецесия, въпреки че загубите биха достигнали почти 400 млрд. евро, информира Bloomberg, позовавайки се на доклад на Комитета на европейските институции за банков надзор.

Съгласно настоящите икономически прогнози за 2009 и 2010 г., най-големите банки в ЕС биха поддържали средна първична капиталова адекватност (Tier 1) от доста над 9%. При по-тежки условия загубите биха се увеличили, а средната първична капиталова адекватност би намаляла до около 8%.

Петмесечното проучване е поръчано от министри след като подобни тестове бяха проведени в САЩ. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише подчерта факта, че потенциалните загуби на 22-те най-големи банки в Европа отразяват "неблагоприятен" сценарии, а не стандартна ситуация.

"Дори и по-строги тестове виждаме, че нашата система устоява по начин, които е успокоителен," каза Трише на пресконференцията в Швеция. "Все още си вадим поуки от предишната драма и настоящото напрежение на което сме подложени."

Първичната капиталова адекватност на нито една от 22-те банки, включени в тестовете, няма да падне под 6% в резултат на такъв по-неблагоприятен сценарий. Минималното изискване на Базел II за първична капиталова адекватност e 4%.

Европейските финансови институции са отчели 498 млрд. долара загуби от началото на кредитната криза в средата на 2007 г., което е по-малко от половината от 1.08-те трлн. долара загуби обявени в САЩ, показват данни на Bloomberg.

Щатските регулаторни органи определиха по-рано тази година, че 10 финансови компании, начало с Bank of America Corp., трябва да наберат общо 74.6 млрд. долара капитал.

Трише обяви, че методологията, използвана в доклада, който беше представен от Комитета на европейските институции за банков надзор, се различава от тази използвана от щатските власти и Международния валутен фонд. Разликата отразява отчасти различните счетоводни стандарти.

МВФ тази седмица намали прогнозата си за отписванията на заеми и инвестиции в световен мащаб с 15%, до 3.4 трлн. долара, изтъквайки като причина подобряването на условията на кредитните пазари и зараждащите се признаци на икономически растеж. Загубите в Еврозоната, свързани с токсични активи, се очаква да нараснат от юли 2009 до следващата година с 470 млрд. долара.