Рекордни по обем средства държат европейските банки по депозити в ЕЦБ. По данни на ЕЦБ, по сметките им към понеделник, по които банките получават изключително ниски лихви, но се радват на сигурността, лежат 350.9 млрд. евро (419.9 млрд. щатски долара), съобщава The Wall Street Journal.

Когато пазарът работи нормално, банките рядко се възползват от възможността да депозират средства в ЕЦБ. Обикновено там се намират не повече от няколко милиона евро. Очевидно днес, независимо от сериозните инжекции с ликвидност от страна на ЕЦБ, банките не искат да се кредитират една друга, било то и при по-високи лихвени нива.

„Ситуацията е много нервна, банките се стремят да запазят ликвидността си", смята аналитикът на UniCredit. Публикуваният през миналата седмица отчет на ЕЦБ, в който се казваше, че банките ще отпишат през тази и следващата година около 200 млрд. евро, също не подпомага ситуацията.

Но това не е единствената причина. ЕЦБ продължи със своята категорична политика за изкупуване на ценни книжа от заплашените от фалит Гърция, Италия, Португалия и Испания, а през тази седмица Белгия, Австрия, Холандия, Германия, Португалия и Испания смятат да емитират нови облигации за 26 млрд. евро.

Освен това в края на месеца изтича 12-месечният срок за достъп на банките до фондовете на ЕЦБ за 442 млрд. евро. Това означава нови проблеми с ликвидността в момент, когато старите още не са решени.