Банките в САЩ затягат условията по отпускане на ипотечни кредити

589
Банките в САЩ затягат условията по отпускане на ипотечни кредити

Изследване на Федералния резерв посочи вчера, че процентът на банките, затягащи изискванията си по отпускане на ипотечни кредити, се увеличава.

През април централната банка изнесе данни, че този процент е близък до исторически рекордните му стойности.

Новото изследване, проведено в началото на юли, установи, че около 75% от банките, участвали в проучването, са затегнали стандартите си за отпускане на ипотечни кредити. Това е значително повишение, в сравнение с 60% отчели подобно действие.

В структура на проучването са били обхванати 50 банки, които държат около 80 на сто от пазара на жилищни ипотеки.

От тази група 32 от банките заявяват, че все още са предлагат така наречените нетрадиционни ипотечни кредити, но 85% от тях споделят, че значително са повишили стандартите си за отпускане на такива.

В структурата на "нетрадиционни ипотеки" влизат такива с много опции за плащане, лихва само за заема и др.

Изследването е установило още, че само седем от 50 банки все още участват на вторичния пазар на ипотечни заеми.

Особено ясно е изразена тенденцията на затягането на условията по ипотечните кредити в последните три месеца, когато повечето от водещите финансови институции обявиха значителни по размер загуби, свързани с кризата на ипотечните пазари.

За кредитни карти процентът на банките с по-строги условия също се е увеличил значително до 65%, в сравнение с 30% при предходното изследване.

Анализатори коментират, че по-нататъшно затягане на тези условия би могло да има изключително негативни последствия за щатската икономика, като директно ще доведе до свиване на потреблението.

Според Дейвид Уис, главен икономист в Standard & Poor's, САЩ преминава през най-тежката в историята си кредитна криза, а икономиката вече е в рецесия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...