Изследване на Федералния резерв посочи вчера, че процентът на банките, затягащи изискванията си по отпускане на ипотечни кредити, се увеличава.

През април централната банка изнесе данни, че този процент е близък до исторически рекордните му стойности.

Новото изследване, проведено в началото на юли, установи, че около 75% от банките, участвали в проучването, са затегнали стандартите си за отпускане на ипотечни кредити. Това е значително повишение, в сравнение с 60% отчели подобно действие.

В структура на проучването са били обхванати 50 банки, които държат около 80 на сто от пазара на жилищни ипотеки.

От тази група 32 от банките заявяват, че все още са предлагат така наречените нетрадиционни ипотечни кредити, но 85% от тях споделят, че значително са повишили стандартите си за отпускане на такива.

В структурата на "нетрадиционни ипотеки" влизат такива с много опции за плащане, лихва само за заема и др.

Изследването е установило още, че само седем от 50 банки все още участват на вторичния пазар на ипотечни заеми.

Особено ясно е изразена тенденцията на затягането на условията по ипотечните кредити в последните три месеца, когато повечето от водещите финансови институции обявиха значителни по размер загуби, свързани с кризата на ипотечните пазари.

За кредитни карти процентът на банките с по-строги условия също се е увеличил значително до 65%, в сравнение с 30% при предходното изследване.

Анализатори коментират, че по-нататъшно затягане на тези условия би могло да има изключително негативни последствия за щатската икономика, като директно ще доведе до свиване на потреблението.

Според Дейвид Уис, главен икономист в Standard & Poor's, САЩ преминава през най-тежката в историята си кредитна криза, а икономиката вече е в рецесия.