През февруари е отчетено нарастване на активите, печалбата и балансовия капитал на банковата система.

Ликвидните активи се увеличават с 2.5% до 28.3 млрд. лв., като най-голям растеж се наблюдава при средствата по разплащателни сметки в други банки и междубанкови депозити до 7 дни.

Коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се повишава до 37.59%. Спрямо края на януари активите на банковата система нарастват с 0.6% до 87.6 млрд. лв.

Позицията пари и парични салда в централни банки и други депозити на виждане се увеличава с 0.7%, а делът ѝ в балансовото число на системата се запазва (19.9%). Инвестициите в дългови и капиталови инструменти се увеличават с 2.2% с водещ принос на дълговите ценни книжа, държани за продажба.

Делът на портфейлите с ценни книжа се повишава до 13.5% в общия размер на активите. В кредитния портфейл на банковата система (без сектори централни банки и кредитни институции) е отчетен лек спад (с 0.4%) до 53.3 млрд. лв.

Динамиката е повлияна и от извършени през месеца продажби на кредити. Кредитите за нефинансови предприятия намаляват с 0.5%, а тези за домакинства остават почти без промяна.

Най-голям темп на спад има при кредитите за секторите държавно управление (6.1%) и други финансови предприятия (2%).

Депозитите в банковата система отбелязват месечен растеж с 0.3% и в края на февруари възлизат на 74 млрд. лв. Депозитите на домакинства нарастват с 0.5%, а делът им в структурата на общите депозити в банковата система достига 60.4%. През месеца най-висок темп на нарастване е отчетен при депозитите на други финансови предприятия.

Към 29 февруари натрупаната печалба на банковата система е 196 млн. лв., която е равна на размера, отчетен към края на февруари предходната година. Разходите за обезценка на кредитите и вземанията от началото на 2016 г. възлизат на 124 млн. лв. (при 110 млн. лв. година по-рано).

Балансовият капитал на банковата система в края на февруари е 11.8 млрд. лв. Спрямо края на януари той нараства с 1.6% главно поради приноса на печалбата. Месечно увеличение е налице и при внесения капитал и при неразпределената печалба.