Банките от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) могат да привлекат инвеститори, тъй като западните им конкуренти изпитват затруднения да увеличат приходите си на фона на по-слабия икономически растеж, информира Bloomberg, цитирайки анализатори на Bank of America Merrill Lynch.

"Разочароващите перспективи по отношение на растежа в Западна Европа ще доведат до нарастване на интереса на инвеститорите към ЦИЕ, като Полша и Чехия ще извлекат най-големи ползи от това ," смятат Кристина Марзеа и Иван Бокмат. Банки като PKO Bank Polski SA и Komercni Banka AS "поддържат опростени банкови модели, нямат капиталови проблеми, имат благоприятни перспективи за дългосрочен растеж, както и държави които са в по-добро фискално състояние," казват анализаторите.

От Merrill препоръчват на клиентите си да купуват акциите на PKO, Komercni и на австрийската Raiffeisen Bank International.

Икономиките в бившата комунистическа част на Европа ще отбележат по-голям ръст в сравнение с развитите икономики на континента през 2010 и 2011 г., след като отчетоха по-голямо свиване в сравнение със запада през 2009 г., според прогнозите на МВФ. Опасенията, че банките в региона могат да се огънат под натиска на лошите задължения отслабната, след като МВФ оглави отпусканията на спасителни финансови средства Унгария, Украйна, Румъния, Латвия и Сърбия. Анализаторите, включително и тези на UniCredit SpA, прогнозират, че нивата на лошите задължения са близо до пика си.

Източноевропейските банки вече се представиха с 33% по-добре от западноевропейските си конкуренти през миналата година, след като съотношението P/E при тях е 10 в сравнение със съотношение 7 за банките в Западна Европа, според Merrill.