Много британски банки могат да се нуждаят от нова държавна помощ през следващата година и техните изисквания за заеми могат да достигнат 25 млрд. паунда месечно, според центъра за анализи New Economics Foundation (NEF).

NEF съобщи, че е проучвала данни на Bank of England и е заключила, че много финансови институции изглежда ще бъдат изправени пред необходимостта от финансиране в доклад за банковата система на страната.

Royal Bank of Scotland и Lloyds трябваше да бъдат частично национализирани докато регистрираха огромни загуби по време на кредитната криза, докато други като Barclays и HSBC спечелиха от евтин кредит, осигурен от централната банка.

Кредитните институции в страната имат краен срок януари 2012 г. да изплатят обратно 185 млрд. лири, заети от Bank of England срещу 287 млрд. неликвидни авоари, по-голямата част от които осигурени с жилищни ипотеки.

Те се сблъскват с допълнителен натиск от новите правила за банковата индустрия Базел ІІІ, които ще изискват банките да притежават повече капитали.

Основното от тези изисквания е банките да имат минимално съотношение от 7% финансова стабилност. Повечето банки вече са над това минимално ниво, но режимът Базел ІІІ е много по-стриктен по въпроса какво може да се смята за такъв капитал.

Ръководителите на топ британски и френски банки заявиха миналия месец, че те могат да отговорят на по-строги правила за капитала използвайки средства, генерирани от собствените им печалби.

Източник: БГНЕС