Правителството на Венецуела закри вече осем банки за последните три седмици. В официално заявление се казва, че по този начин ръководството на страната се опитва да защити финансовия сектор, съобщава АР.

Този път с лиценза си се прости търговската банка BaNorte. Експертите на правителството стигнаха до извода, че банката не може да изпълни задълженията си пред клиентите.

Под същия този предлог бяха затворени и предишните седем финансови институции. Във всяка една от тях са открити нарушения, които довели трезорите до плачевно финансово състояние.

Трябва да се отбележи, че действията на властите не приключват със закриването на банките. За финансови машинации зад решетките отидоха 10 човека за последните няколко седмици, в това число и високопоставени чиновници, решили да се възползват от служебното си положение за лични облагане.

До времето преди кризата много от банкерите се чувстваха в безопасност, поради връзките си с правителството. На завидно положение се радвал и главата на BaNorte Хосе Самбрано - собственик на голяма застрахователна компания и на клуба на професионалната баскетболна лига на Венецуела.

Но ето, че президентът Уго Чавес реши да демонстрира решимост да се бори с корупцията в сегашните условия. „Тук сме не, за да трупаме печалби", заяви той преди време в телевизионно обръщение.