Голяма част от българските банки решиха да увеличат лихвите по ипотечните кредити. Най-голямо е поскъпването на левовите заеми с между 1 и 2%. Кредитите в евро ще поскъпнат с до 1%. Новината идва ден след решението на Европейската централна банка да намали лихвения процент в Еврозоната.

Увеличаването на лихвените проценти се дължи на по-скъпия ресурс в лева и в евро, които банките си обменят, за да го предоставят под формата на кредити на своите клиенти. Според кредитните консултанти различните банки правят увеличение в различна степен. Левовете остават най-скъпи, като средната лихва на пазара в момента е около 10 на сто. 8% е цената на заемите в евро.

"За един среден кредит от 50 000 евро, значи вноската, която плащаха до момента е 370 евро, ще отиде на 400-410 евро", обясни Тихомир Тошев, председател на асоциацията на кредитните консултанти.

Това е ако заемът ви е нов. Но ако имате стар, покачването на лихвата ще е по-малко. Еврокредитът ще се оскъпи с между 0.3 до 0.75 на сто, а левовият от половин до един процент.

"За първи път на пазара тенденцията се обърна и в момента лихвата за нови клиенти става по-висока, отколкото за стари", смята Тошев.

Очакването на пазара е това да е последното увеличение на лихвите до края на годината. Банките обаче затягат отпускането на кредити. Така например вече има отказ на някои от тях да финансират покупки на панелни жилища.

Логиката е, че вече има достатъчно много ново строителство и хората, които искат да си купят апартамент, могат да не вземат панелка. Други банки обаче продължават кредитирането на тази част от пазара. Повишават се и изискванията си към кредитополучателите.

"Ново условие е увеличаване на процента на самоучастие. 80-90% отпускаха като кредит преди. Сега този процент ще падне до около 70-80 на сто", заяви още Тошев.

Кредитните съветници смятат, че вече е важно за обслужването на вашия кредит вече да отиват не 50, а едва 40 на сто от вашия доход

Една от мерките, които задължително ще се изискват от банките, е всеки, който иска да получи кредит, да има гарантиран доход. Възможността да се получи кредит без такъв, ще се окаже нула.

Източник: bTV