Подобряването на енергийната ефективност ще намали производствените разходи, ще увеличи продуктивността и като цяло ще намали енергийната зависимост на страната.

Това каза Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, по време на форума „Европейски фондове: Възможност за развитие“, който се проведе в Пловдивския панаир.

Сред целите на България е да се намали с 20% използването на енергия в индустриалния сектор. Разчетите показват, че за това са необходими инвестиции в размер на 2.5 млрд. лв.

А очакванията са годишно да бъдат спестявани по 7 млн. лв. от разходи за енергия. Инвестицията ще се изплати за по-малко от 5 години.

По време на форума Казини обясни, че банките са готови да финансират не малка част от проектите в тази сфера, но за сега ситуацията все още не се е подобрила много и е необходим ръст на инвестициите.

Благодарение на изградените успешни партньорства с мултинационални финансови институции, сред които Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), УниКредит Булбанк е сключила договори за изпълнението на различни кредитни линии, специализирани в областта на инвестиции за устойчиво развитие.

Така например банката е една от шестте финансови институции в България, които подписаха договор с Европейската банка за възстановяване и развитие по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“ за обслужване на кредитна линия в размер на 150 млн. евро.

По програмата могат да кандидатстват малки и средни предприятия, които имат по-малко от 250 служители и годишен оборот под 50 млн. евро.

„В момента обаче се намираме в една ситуация, в която eнергийният регулатор промени правилата на играта и производителите на зелена енергия търпят загуби. Това няма как да не повлияе на отношението на банките към финансирането на подобни проекти“, коментира още Андреа Казини.

Той изказа мнение, че банките са готови да управляват проекти, но трябва да се подобри значимостта на участието на финансовите институции в тях.

Друга възможност за компаниите да подобрят енергийната си ефективност е използването на програма JEREMIE. По тази програма могат да се отпускат кредити при облекчени условия до 1 млн. лв.

Кредитите по програма JEREMIE са предназначени за инвестиционни и оборотни нужди, като те са с падеж между 12 и 72 месеца. Освен това компаниите ще бъдат освободени от гаранционна такса, тъй като гаранциите ще се покриват от JEREMIE.

Като цяло програма JEREMIE дава възможност на банката да финансира при по-ниски разходи и много по-лесно издаване на банкова гаранция.