Банков кредит ще се отказва заради неплатени глоби към КАТ

804
Банков кредит ще се отказва заради неплатени глоби към КАТ

Ще отказват банков кредит заради неплатени глоби към КАТ, съобщиха от Агенцията по приходите. От началото на 2010 г. в Националната агенция по приходите НАП ще се влее Агенцията за държавни вземания. С тази промяна приходната агенция ще започне да събира всички публични и частни държавни вземания.

НАП ще поеме и задълженията да представлява държавата в производства по несъстоятелност. С вливането на АДВ приходните инспектори ще получат правото да описват и продават имущество на длъжници, които не са платили дълговете си към бюджета.

Досега служителите на НАП можеха да налагат обезпечителни мерки (запори на банкови сметки, автомобили и други движими вещи и възбрани на недвижими имоти), но не и да продават имущество за неплатени дългове. Освен данъци и осигуровки в НАП ще се плащат и неплатените доброволно частни държавни вземания - например глобите, налагани от КАТ, санкциите на регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве (бившите ХЕИ) и много други.

След промените, както и досега, глобите по фишове и наказателни постановления, налагани от различни държавни органи ще се плащат доброволно в двуседмичен срок от връчването на наказателните постановления по сметките на съответното министерство и ведомство. Ако длъжниците не платят в този срок, данните им ще бъдат изпращани в Националната агенция за приходите, където сумите могат да бъдат събирани по принудителен ред.

Освен това НАП ще следи за неплатени глоби при издаването на удостоверения за платени данъци и осигуровки. Средно около 1 000 000 удостоверения издава годишно приходното ведомство. Такива документи са необходими при отпускане на банков кредит, за участие в обществени поръчки, при издаването на разрешително за оръжие и много други случаи.

При издаването на удостоверение инспекторите на НАП ще проверяват за неплатени глоби от други институции и ще издават документа едва след като дължимите суми бъдат платени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg