През октомври общата сума на активите на банковата система възлиза на 68.6 млрд. лв., информират от БНБ. Неблагоприятната ситуация на международните финансови пазари се отрази на поведението на кредитните институции у нас и в резултат спрямо предходния месец е отчетено свиване на балансовото число на банковия сектор с 1.1%.

В актива намаление е отчетено при паричните средства и ценните книжа, а в пасива - при привлечените средства от институции, различни от кредитни, и от граждани и домакинства. През месеца свиване на дейността е налице при повечето кредитни институции от първа и втора група, за разлика от клоновете на чуждестранни банки, които отчитат нарастване на балансовите активи. Динамиката обаче не води до промяна на пазарния дял на петте най-големи кредитни институции и към 31 октомври той е 57.8%.

Месечното изменение на балансовите активи на банковия сектор се отразява на техния годишен темп на нарастване. Спрямо октомври 2007 г. активите нарастват с 28.9% (15.4 млрд. лв.), като темпът остава относително висок в сравнение с други европейски банкови системи.

Брутните кредити и аванси отбелязват месечен растеж с 1% и възлизат на 56.4 млрд. лв. Кредитите на предприятия и експозициите на дребно се увеличават с близки по размер обеми, но с различен месечен темп. Растежът на корпоративния сегмент през октомври (1.1%) се дължи основно на средните и малките банки, докато този при експозициите на дребно (2.2%) е формиран главно от петте най-големи кредитни институции.

През периода жилищните ипотечни кредити нарастват с 2.4%, а потребителските кредити - с 2%. Темпът на растеж на кредитния портфейл продължава да спада, като спрямо октомври 2007 г. увеличението на общата сума на корпоративните кредити и на експозициите на дребно възлиза на 44.2%.

Колебанията на международните финансови пазари оказват влияние и върху поведението на клиентите на кредитните институции. Това намира отражение в свиване на привлечените средства от 60.9 млрд. лв. към септември на 60.1 млрд. лв. към октомври, по-ясно изразено при институциите, различни от кредитни.

Ресурсът от нерезиденти не отчита намаление. В края на октомври депозитите от граждани и домакинства запазват водещата си роля в източниците на финансиране на банковия бизнес - 36.3% от общия размер на привлечените средства в банковата система.

През анализирания месец балансовият агрегат общо капитал нараства с 41 млн. лв. (растеж с 0.5%), за което основен принос има увеличението на дохода от текущата година. В едногодишен хоризонт позицията общо капитал нараства с 28.8% и отчита сходен растеж с този на активите.

Натрупаната печалба на банковия сектор към октомври 2008 г. е 1.217 млрд. лв., а размерът й е с 253 млн. лв. (26.2%) по-висок от отчетения резултат към 31 октомври 2007 г.


Снимка: Profit.bg