През второто тримесечие на 2012 г. продължи устойчивият растеж на привлечените средства, който обуславя благоприятната ликвидна позиция на банковата система и на отделните кредитни институции.

Тримесечното увеличение на ликвидните активи с 4.1% (704 млн. лв.) определя по- високата стойност на коефициента на ликвидните активи, изчисляван по Наредба №11 на БНБ – 26.21%.

Спрямо март е отчетена повишена динамика в областта на кредитирането. В края на юни общата капиталова адекватност е 16.74%, а адекватността на капитала от първи ред – 15.19%. Намалението при показателите за капиталова адекватност е отражение на две групи фактори: от една страна, увеличение на активите, съответно на капиталовите изисквания, и от друга – растеж на специфичните провизии за кредитен риск.

Капиталовият буфер в размер на 2.6 млрд. лв. и нивото на капитала съответстват на рисковия профил на банките. През периода април – юни делът на експозициите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) нараства от 16.21% до 16.86%.

След приспадане на направените разходи за обезценка делът на нетните необслужвани кредити над 90 дни е 11.28% (10.71% към март).

По-малкият размер на разходите за обезценка (542 млн. лв.) спрямо първото полугодие на 2011 г. (625 млн. лв.) влияе положително върху финансовия резултат. Печалбата на банковия сектор (323 млн. лв.) надхвърля генерираната за същия период на предходната година (315 млн. лв.). Това гарантира запазване на възвръщаемостта на активите на годишна база – 0.83%.

Балансовите активи на банковата система през второто тримесечие нарастват с 2% до 79.4 млрд. лв. През периода са увеличени паричните средства, ценните книжа (основно българските ДЦК) и кредитите и авансите.

Основен източник за финансиране на растежа са увеличените привлечени средства – с 1.5 млрд. лв. (2.3%), които в края на юни са в размер на 68.2 млрд. лв. Депозитите от граждани и домакинства нарастват с темп, сходен с този за първото тримесечие (3%, или 980 млн. лв.).

Привлечените средства от кредитни институции се увеличават с 6.2% (618 млн. лв.), а тези от институции, различни от кредитни, отбелязват спад. Динамиката не води до промяна в пазарния дял на петте най-големи кредитни институции и те продължават да държат малко над половината от активите на системата (51.7%).

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват със 717 млн. лв. (1.3%). В рамките на тримесечието е налице засилена активност в сегментите заеми от некредитни институции (11.1%), корпоративни (2.6%) и жилищни ипотечни кредити (0.3%). Известно колебание е регистрирано при потребителските заеми, при които има растеж през април и май и спад през юни.

При експозициите към централни правителства е отчетено тримесечно намаление с 361 млн. лв. Балансовият капитал на системата запазва своята структура и размер независимо от намалението на резервите (включително неразпределени печалби). Положително влияние оказват увеличеният емитиран капитал (10 млн. лв.) и растежът на финансовия резултат. В рамките на една година балансовият капитал нараства с 540 млн. лв. (5.4%).