За периода януари-април 2010 г. банковият сектор отчита печалба в размер на 218 млн. лв. (към 30 април 2009 г. печалбата на банковата система е 329 млн. лв.), като само за предходният месец положителния резултат е 48 млн. лв. (75 млн. за март).

В същото време продължава нарастването на класифицираните кредити и на свързаните с тях разходи за обезценки и специфични провизии, информират от БНБ. Обезценките за миналия месец са 99.25 млн. лв. и достигат 384.3 млн. лв. за четирите месеца на годината.

Общата сума на активите на банковата система през месеца отбелязва лек спад с 0.9% до 70.5 млрд. лв. под влияние на динамиката в паричните средства и в кредитите и вземанията. Същевременно банките увеличават портфейлите си с ценни книжа чрез покупката на ДЦК и дългови инструменти на чуждестранни емитенти с нисък кредитен риск.

Не настъпват съществени промени в пазарните позиции на отделните институции и към април петте най-големи банки притежават 57% от активите на системата.

През месеца кредитната дейност остава ограничена и размерът на брутните кредити и аванси в системата се запазва на ниво малко под 58 млрд. лв. Леко нарастване е отчетено единствено при жилищните ипотечни кредити (0.3%).

Привлечените средства намаляват с 0.7% до 60.46 млрд. лв. поради настъпилия падеж на ресурс от кредитни институции (основно нерезиденти). Увеличават се привлечените средства от институции, различни от кредитни, и от граждани и домакинства.

В края на април делът на депозитите на населението в общата сума на привлечения ресурс е 42.7%, а на финансирането от институции, различни от кредитни - 31.5%.

Спрямо март размерът на балансовия капитал се запазва и възлиза на 9.5 млрд. лв. Показателят за съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в края на април е 21.94%.