Банковата система с 62.7 млн. лв. печалба за януари

1023
Банковата система с 62.7 млн. лв. печалба за януари

„Към 31 януари 2010 г. данните за състоянието на банковата система сочат отсъствие на негативно влияние от други банкови и финансови системи", коментират от БНБ. Коефициентът на ликвидните активи е 21.55%.

Извършените през месеца разходи за обезценка (86.1 млн. лв. спрямо 69.4 млн. лв. за януари 2009 г.) показват, че остротата на кредитния риск не е драстично повишена в сравнение с последните месеци на миналата година, смятат от централната банка.

Банковият сектор формира положителен финансов резултат в размер на 62.7 млн. лв. при 72.7 млн. лв. за януари 2009 г.

В края на януари общата сума на активите на банковата система е 70.2 млрд. лв. В годишен хоризонт активите отбелязват прираст от 1.7%, а спрямо края на 2009 г. - намаление с 1%.

През януари 2010 г. са редуцирани паричните средства и кредитите и авансите, а са увеличени ценните книжа в портфейлите за търгуване и на разположение за продажба.

Пазарната позиция на петте най-големи банки (УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Юробанк И Еф Джи) относително се запазва и възлиза на 57.8% от активите на системата.

През месеца брутните кредити и аванси намаляват слабо (с 0.5%) поради динамиката във всички позиции и главно при кредитните институции. Леко нарастване е отчетено в жилищно-ипотечния сегмент (0.1%).

Общият размер на предоставените кредити на предприятия и на граждани и домакинства е 51.3 млрд. лв. и представлява 86.2% от брутните кредити и аванси.

Под влияние на обичайната за сезона понижена активност се свива размерът и на пасивите на банковия баланс. Привлечените средства намаляват с 1.2% и в края на януари възлизат на 60.1 млрд. лв. Продължава тенденцията на увеличаване на депозитите от граждани и домакинства, които през месеца нарастват с 1.5%, а техният дял в общия размер на привлечените средства в системата достига 42%.

Балансовият агрегат общ капитал в края на януари е 9.4 млрд. лв., или с 1.3 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg