В края на юли общата сума на активите на банковата система възлиза на 69.4 млрд. лв. и остава на нивото от предходния месец. Групата на петте най-големи кредитни институции също запазва пазарния си дял - 57.5% от активите на банковия сектор.

През юли намаляват портфейлите с ценни книжа, като най-голямо е редуцирането при дълговите инструменти на чуждестранни емитенти, отчитани като финансови активи на разположение за продажба. Освободеният ресурс е насочен в увеличение на кредитите и авансите и на паричните средства.

Брутните кредити и аванси достигат 58.4 млрд. лв., от които 50 млрд. лв. са кредити на предприятия и на граждани и домакинства. Динамиката на позицията през юли е повлияна основно от нарастването на вземанията от кредитни институции и намалението при некредитните институции.

Кредитите на предприятия отбелязват увеличение с 0.2% с водещия принос на клоновете на чуждестранни банки. Експозициите на дребно нарастват в частта на жилищните ипотечни кредити, като отбелязват слабо увеличение (0.1%).

През юли привлечените средства в системата намаляват с 0.6% под влиянието на пазарната конюнктура. Силното ограничаване на кредитирането е предпоставка за намалението на ресурса от институции, различни от кредитни и на привлечените средства от кредитни институции (главно нерезиденти).

Допълнително въздействие през юли оказва и трансформирането на подчинен срочен дълг и дългово-капиталови (хибридни) инструменти в акционерен капитал. В същото време депозитите от граждани и домакинства нарастват с 1.5% и увеличават своя дял в общата сума на привлечените средства до 39% в края на месеца.

Отчетеният месечен растеж на балансовия капитал е 3.2%, а годишният - 27.4%. Положителната тенденция в темповете му на нарастване води до засилване на капиталовата позиция на банковата система.

Увеличението през месеца на емитирания капитал в три кредитни институции е съпътствано от повишаването на печалбата и на преоценъчните резерви на банките.

Независимо от нарастването на обезценката, оказваща влияние върху крайния финансов резултат, банковата система и отделните кредитни институции отчитат печалба и през юли, като за седемте месеца на годината нейният размер е 547 млн. лв.

Спрямо юни резултатът е по-висок с 9.8%, като по този начин са съхранени акумулираните до момента буфери в системата. Коефициентът на ликвидните активи в края на юли е 20.7% и осигурява адекватно покритие на привлечените средства в системата.