В края на февруари не са налице промени във факторите, влияещи на финансовите показатели на банковата система. Нивото на ликвидната позиция остава добро – коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, е 25.87%.

Натрупаната обезценка на активите в края на февруари е в размер на 156 млн. лв., като месечното й увеличение е изцяло покрито от нарастването на нетния лихвен доход, информират от централната банка.

Към 29 февруари 2012 г. печалбата на банковия сектор възлиза на 118 млн. лв. Реализираният резултат е с 30 млн. лв. повече от този за същия период на миналата година. Под влияние на динамиката в привлечените средства общата сума на активите на системата през февруари намалява несъществено (0.2%).

Групата на петте най-големи банки притежава 51.7% от активите на банковата система и относително запазва пазарните си позиции спрямо януари. През текущия месец на ниво система намаляват паричните средства (2.6%, 200 млн. лв.) и кредитите и авансите (0.4%, 231 млн. лв.). В същото време се увеличават портфейлите с ценни книжа (с изключение на тези, държани до падеж).

През месеца брутните кредити (без тези за кредитни институции) намаляват с 0.2% (90 млн. лв.)
поради лекото свиване на всички сегменти на портфейла. Корпоративните заеми и експозициите на
дребно отчитат спад с 0.1%, а експозициите към некредитните (финансови) институции – с 2.3%.
Вземанията от кредитни институции намаляват с 0.7%, а тези от централни правителства – с
0.6%.

В привлечените средства е отчетено месечно намаление с 0.2% (165 млн. лв.), сходно с това при
брутните кредити и активите. Определящо е свиването при депозитите и краткосрочното
финансиране от кредитни институции и институции, различни от кредитни.

Същевременно се увеличават дългосрочното финансиране, репо сделките и подчинените пасиви. Депозитите от граждани и домакинства нарастват с 0.6% (200 млн. лв.) и достигат 49.3% от общата сума на привлечените средства в системата. Ролята на ресурса от вътрешни източници продължава да се засилва.

През февруари балансовият капитал на банковия сектор е увеличен с 0.3% (36 млн. лв.) по линия
на текущия финансов резултат и на повишените преоценъчни резерви и други оценъчни разлики.