През октомври банковата система остава стабилна. Не настъпват съществени изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции. Под влияние на динамиката в привлечените средства общата сума на активите отбелязва лек спад с 429 млн. лв. (0.6%), информират от БНБ.

Паричните средства се увеличават с 0.3%, а ценните книжа – с 1.4%. Нарастват портфейлите на разположение за продажба и за търгуване, докато тези, държани до падеж, намаляват.

Извършените допълнителни разходи за обезценка на класифицираните активи през месеца са в размер на 117 млн. лв. Въпреки това и след приспадането на тези разходи банковата система генерира печалба, като през октомври нетният финансов резултат нараства с 29 млн. лв. до 514 млн. лв.

През месеца брутните кредити и аванси (без тези за кредитни институции) нарастват с 0.2% (108 млн. лв.). Корпоративните заеми се увеличават с 0.3% (111 млн. лв.). Вземанията от централни правителства и некредитни (финансови) институции отбелязват растеж съответно с 1.1% и 0.2%. При експозициите на дребно е отчетен незначителен спад (под 0.1%) и при двата кредитни портфейла – потребителски и жилищно-ипотечен.

Фондовете за финансиране са стабилни. Привлечените средства спрямо септември намаляват с 502 млн. лв. (0.8%) под влияние на спада при кредитните институции и при институциите, различни от кредитни. Компенсиращ ефект продължават да оказват депозитите от населението, които нарастват със 194 млн. лв. (0.6%). Делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства в края на октомври е 79.4%.

Ликвидната позиция на банковия сектор се запазва адекватна на структурата на привлечения ресурс, като спрямо септември остава почти без промяна. Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите е 25.91% (при 25.92% в края на предходния месец). Спрямо септември размерът на балансовия капитал нараства с 0.9% и възлиза на 10.3 млрд. лв.

Основен принос имат увеличението на премийния резерв и на емитирания капитал (общо с 56 млн. лв.), както и повишаването на дохода от текущата година.