Финансовите министри от ЕС се споразумяха за отпадане на банковата тайна в общността с цел блокирането на данъчни измами при разследвания, съобщи EUobserver вчера. Според еврокомисаря по данъчните въпроси Алгирдас Шемета решението е "голяма стъпка в борбата с фискалните престъпления и данъчната измама в ЕС във време, когато бюджетите на всички страни трябва да се съкращават, за да се намали дефицитът".

Споразумението ще въведе срокове за националните данъчни власти, в които те ще трябва да предоставят данни във връзка със запитвания от други държави. Така се полага началото и на системата за автоматичен отговор, която ще стане в близкото бъдеще.

Предмет на проверките ще са всички трудови доходи и премии, дивиденти, капиталови печалби, доходи от предоставяне на лицензи, животозастрахователни и пенсионни продукти, недвижима собственост и рента.

Новите правила ще се прилагат от началото на 2011 г., но няма да важат със задна дата.

Споразумението беше блокирано от повече от година заради Австрия и Люксембург, чиито национални системи все още допускат запазване на банковата тайна. Двете държави все пак успяха да си издействат отстъпки за въвеждане на автоматичния отговор, като при тях принципът ще е валиден само за 5 от осемте категории активи. Освен това те ще изискват и конкретни обстоятелства за нарушенията при извършваните проверки, вместо да предоставят данните при рутинно поискване.

Вчера Европейската комисия поиска по-високи санкции и дори затвор за банкерите, ако те заблуждават клиентите за рисковете, свързани с различни инвестиционни продукти. Санкциите за търговия с вътрешна информация, както и за предлагане на продукти, за които институцията няма лиценз, може да достигнат до 1 млн. евро. Комисията ще засили контрола и върху анонимните сделки, при които големи пакети от акции се продават на предварително договорена цена.

Източник: в. Труд