2015 г. бе успешна за банковата система в страната. Клиентите на трезорите също трябва да са доволни, въпреки понижението на лихвите по спестяванията.

Това, от своя страна, доведе до спад на лихвите по кредити – както за домакинствата, така и за бизнеса.

Вижте няколко факта за банките в страната от края на 2015 г.:

Активи – в края на 2015 г. активите на банковата ни система възлизат на 87.5 млрд. лв., или с 2 млрд. лв. повече спрямо 30 септември 2015 г. и с 2.4 млрд. лв. повече спрямо края на 2014 г.;

Топ 5 на банките у нас – Уникредит Булбанк и Банка ДСК са най-големите банки у нас, като управляват активи за 17.3 и 11.1 млрд. лв. Третата позиция е за Първа инвестиционна банка, следвана от Обединена българска банка и Райфайзенбанк.

В началото на 2016 г. приключи финализирането на сделката по придобиването на Алфа банк България от Пощенска банка. Официално, при излизането на банковите данни за първото тримесечие на настоящата година, тя по всяка вероятност ще заеме четвъртата позиция сред най-големите в сектора;

Печалба – За 12-те месеца на предходната година тя възлиза на 898 млн. лв., което е с 152 млн. лв. повече спрямо 2014 г.;

Най-печелившите банки за изминалата година са и най-големите. Банка ДСК приключи 2015 г. с печалба от 305 млн. лв., а Уникредит Булбанк обяви 290 млн. лв. положителен финансов резултат.

Третата най-печеливша банка в страната е Пощенска банка с над 97 млн. лв. положителен финансов резултат. Четвъртата позиция е за SG Ескпресбанк със 73 млн. лв., изпреварила Обединена българска банка и Райфайзенбанк с по 68 и 61 млн. лв. печалба.

Депозити на домакинствата: в края на 2015 г. депозитите на домакинствата в страната възлизат на рекордните 44.4 млрд. лв. Това е с 3.4 млрд. лв. повече спрямо края на предходната година.

През последната година само една българска банка е добавила повече от 1 млрд. лв. към депозитната си база. Това е Уникредит Булбанк, която е и най-голямата институция у нас по размер на активите си.

Втората по големина Банка ДСК е добавила близо 800 млн. лв., а на трето място се нарежда Сосиете Женерал Експресбанк с 558.7 млн. лв., изпреварила Първа инвестиционна банка с 408 млн. лв. и Централна кооперативна банка с 398 млн. лв.

С привлечени по над 100 млн. лв. за цялата минала година са още Райфайзенбанк, Интернешънъл Асет Банк и Инвестбанк, а топ 10 се допълва от Алианц Банк и Българо-американска кредитна банка.

Кредити на домакинствата: Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Пощенска банка заемат челните три места по отпуснати заеми на населението. Лидерът е с 4.89 млрд. лв. кредитен портфейл, а подгласниците – с по малко над 2 млрд. лв. В челото са още Обединена българска банка, Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка.