Основните индекси на Уолстрийт отстъпиха в понеделник вследствие на песимистични икономически данни и размествания по върховете на две основни банки, които напомниха за продължаващите последици от кредитната криза. Индексът Dow Jones падна с повече от 130 пункта през деня.

Два ключови икономически доклада, публикувани вчера, показаха, че икономиката все още изпитва трудности. Както се очакваше, индексът на Института за управление на доставките (ISM) показа свиване на производството през май за четвърти пореден месец. В същото време докладът на Търговския департамент отчете, че разходите в строителството са паднали през април за шести път в последните седем месеца поради спад в строителството на домове.

Пазарът не намери подкрепа и у финансовия сектор. Кен Томпсън, CEO-то на Wachovia Corp, четвъртата най-голяма банка в САЩ, беше освободен вчера, а CEO-то на Washington Mutual Inc Кери Килингър се раздели с поста си председател на компанията. Томпсън се превръща в третия CEO на голяма щатска финансова институция, който губи работата си поради кредитната криза.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's Corp. понижи рейтинга на Merrill Lynch & Co., Morgan Stanley и Lehman Brothers Holdings Inc. и ревизира перспективата на Bank of America Corp. и JPMorgan Chase & Co на отрицателна.

След спада през миналата седмица цената на лекия суров петрол със срок на доставка месец юли се покачи с 41 цента в понеделник до 127.76 долара за барел на Нюйоркската търговска борса (NYMEX).

Индексът Dow Jones загуби 134.50 пункта, или 1.06%, затваряйки на 12.503.82 пункта, след като миналата седмица беше отбелязал покачване след по-добри от очакваните икономически данни и спадът на цените на петрола. Индексът дори губеше над 200 пункта по време на вчерашната сесия.

По-широките пазарни индикатори също отбелязаха спад вчера. Индексът S&P 500 index загуби 1.05% до 1.385.67 пункта, а технологичният Nasdaq падна с 1.23% до 2.491.53 пункта.

Цените на държавните облигации се покачиха. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации, която се движи обратно на цената им, падна до 3.97%, в сравнение с 4.06% в петък.

След съобщението за освобождаването на Кен Томпсън акциите на Wachovia се обезцениха с 37 цента до 23.43 долара за брой, като по време на сесията цената им достигна до 22.72 за брой - най-ниското ниво от 1995 г. насам.

Цената на акциите на Lehman Brothers, Morgan Stanley и Merrill Lynch също отбеляза спад.

Броят на губещите акции надхвърли този на печелившите на Нюйоркската фондова борса в съотношение 3 към 1. Общият изтъргуван обем достигна 3.59 млрд. акции, в сравнение с 3.72 млрд. в петък.

Индексът Russell 2000 на по-малките компании загуби 0.97% до 741.02 пункта.

Доларът се търгуваше разнопосочно спрямо другите основни световни валути, докато цените на златото слабо се покачиха.

В останалата част от света японският индекс Nikkei добави 0.71%, британският FTSE 100 загуби 0.76%, а немският DAX и френският CAC-40 паднаха с 1.24% и 1.58%, респективно.