Стойността на овърнайт депозитите на търговски банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) е нараснала, информира Reuters.

Банките са депозирали общо 164.937 млрд. евро към 1 февруари, в сравнение със 140.588 млрд. евро в петък. Сумата също така е доста по-голяма, в сравнение с периодите, в които финансовите пазари функционират ефективно,

От ЕЦБ също така съобщават, че банките са взели овърнайт заеми на стойност 4.836 млрд. евро от кредитната линия на финансовата институция, което представлява повече от четирикратно увеличение, в сравнение с 1.161 млрд. евро преди това.

Банката въведе промени през януари, с които се надяваше да направи депозирането на средства в ЕЦБ по-малко атрактивно и да насърчи междубанковото кредитиране.

ЕЦБ отново увеличи разликата между основната си лихва, която в момента е 2%, и лихвите по овърнайт кредитите и депозитите до 100 базисни пункта в двете посоки.

Лихвата по овърнайт кредитите в момента възлиза на 3.0% а тази по депозитите е 1.0%.

В началото на миналата седмица общата стойност на овърнайт депозитите на търговските банки в ЕЦБ надхвърляше 200 млрд. евро.

Още по темата:

Банковите депозити в ЕЦБ отново надхвърлят 200 млрд. евро