Търговските банки са увеличили количеството на средствата, които са депозирали в Европейската централна банка (ЕЦБ), до над 200 млрд. евро, информира Reuters, позовавайки се на данни, изнесени днес. Сумата нараства, независимо от мерките, предприети от ЕЦБ, да направи тази практика по-малко привлекателна за банките.

Банките са направили овърнайт депозити на стойност 205.154 млрд. евро в ЕЦБ към 26 януари, в сравнение с 198.676 млрд. евро, отчетени в понеделник. Сумата също така е доста по-голяма, в сравнение с периодите, в които финансовите пазари функционират ефективно.

От ЕЦБ също съобщават, че банките са взели овърнайт заеми на стойност 1.480 млрд. долара от кредитна линия на финансовата институция, в сравнение с 1.575 млрд. евро преди това.

Тези огромни количества средства, които се депозират в ЕЦБ, вероятно ще разочароват финансовата институция.

Миналата седмица банката въведе промени, с които се надяваше да направи депозирането на средства по-малко атрактивно за търговските банки и да насърчи междубанковите заеми.

ЕЦБ увеличи разликата между основната си лихва, която в момента е 2%, и лихвите по овърнайт кредитите и депозитите.

Лихвата по овърнайт депозитите остана на ниво от 3.0%, но тази по депозитите беше намалена със 100 базисни пункта, до 1.0%.