Щатските регулаторни органи вчера поеха контрол над малка банка в щата Илинойс, информира AP. Това е 26-ят банков фалит в САЩ през 2011 г., след като общо 157 банки банкрутираха през миналата година.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) е поела контрол над Bank of Commerce, която има един офис в Ууд Дейл, Илинойс, 163.1 млн. долара активи и 161.4 млн. долара депозити. Базираната в Елк Гроув Вилидж, Илинойс, Advantage National Bank Group, се е съгласила да поеме активите и депозитите на фалиралата банка.

Advantage National Bank Group също така ще подели с FDIC загубите по заеми и други активи на банката, в размер на 145.7 млн. долара.

Фалитът на Bank of Commerce се очаква да струва на фонда за гарантиране на депозитите в САЩ 41.9 млн. долара.

Илинойс е един от най-силно засегнатите щати по отношение на банките. Общо 16 банки в щата са фалирали през миналата година като фалитът на Bank of Commerce е третия в Илинойс от началото на годината.

В Калифорния, Флорида и Джорджия също има голям брой фалирали банки.

Според FDIC 2010 вероятно е бил пика за фалитите на банки в САЩ. Темпът на фалитите през тази година вече се забавя. По това време миналата година регулаторните органи вече бяха поели контрол над 41 банки.