Регулаторните органи в САЩ вчера са поели контрол на две банки във Вирджиния и Калифорния като по този начин броят на фалиралите банки в страната достига 73 от началото на годината, информира AP.

Банковите фалити в САЩ през тази година значително намаляват. За същия период миналата година в САЩ вече имаше 127 фалирали банки.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) е поела контрол над Bank of the Commonwealth, в Норфълк, Вирджиния, която е имала 985.1 млн. долара активи и 901.8 млн. долара депозити, както и над Citizens Bank of Northern California в Невада сити Калифорния с 288.8 млн. долара активи и 253.1 млн. долара депозити.

Фалитът на Bank of the Commonwealth се очаква да струва на фонда за гарантиране на депозитите 268.3 млн. долара, докато разходите от фалита на Citizens Bank of Northern California ще възлезе на 37.2 млн. долара.

Калифорния е един от най-пострадалите щати по отношение на банковите фалити. Там са фалирали 12 банки през миналата година, Citizens Bank of Northern California е четвъртата банка в щата, която затваря врати през 2011 г.

Във Флорида, Джорджия и Илинойс нивото на банковите фалити също е високо.

През цялата 2010 г. в САЩ фалираха общо 157 банки.