За разлика от кражбите от банкови карти в България, които прогресивно растат, банковите обири сякаш преминаха пика си от миналата година. Ако си спомняте, до август миналата година ви бяхме съобщили за над 12 обира, при които доминираха въоръжените грабежи.

Два случая от миналата година станаха особено известни. Обир на банков клон в Плевен се оказа извършен от учителка по английски. При второто такова „непрофесионално“ изпълнение, което беше в Сливен, се стигна до двудневна заложническа криза, а един човек- охранител на клона, бе прострелян.

През тази година година обирите бяха по-малко, но някак по-зрелищни и изненадващи, а през август разбитите банки бяха две.

Само преди дни двама разбиха банков клон в Благоевград. Не успяха да откраднат нищо, тъй като задействали алармената инсталация преди да разбият касата.

За разлика от тях, в средата на месеца- на 15 август, банда успя да осъществи среднощен обир в стил „Бандата на Оушън“ насред центъра на Бургас. Ден по-рано бандитите предизвикват повреда в алармената инсталация на банковия клон, която се включва в около 2 часа сутринта. Проверката на служителите показала, че сигналът е фалшив, и затова на другия ден били извикани техници на поддържащата фирма.

Те установяват повреда, но не успяват да я поправят, изключват част от алармата и си отиват. Именно този момент чакат обирджиите. Офисът, който е съседен на банката, е празен, а двете помещения се делят само от една гипсокартонена стена. Така че за тях останало само да изрежат дупка в стената. Престъпниците успяват да задигнат около 20 000 лева и валута. Случаят се разследва.

Вижте още: Най-странните дегизировки на банковите обирджии

Издирват се: милион и половина лева. През юни шофьорът на инкасо автомобил Георги Енев, успя да открадне милион и половина лева, след като прати колегата си да му купи закуска и през това време избяга. Действието се разви в Пловдив.

По-късно го видели да прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личната си кола. Заради бързането обаче той изоставил в инкасо колата със запален двигател 17 000 евро. Енев се укрива цели две седмици, преди да се предаде в полицията. През това време бе обявен за общодържавно и международно издирване. В крайна сметка шофьорът се предаде, но и досега не е казал къде са откраднатите пари.

За една година, с разлика едва три месеца, това бе вторият обир на инкасо автомобил, пренасящ пари от банки. През април край Ловеч от кола на същата фирма бяха задигнати близо 2 млн. лв., като отново бе замесен вътрешен човек. Тогава престъпна група, която после бе наречена „Дръзките“, разигра истински екшън на пътя между Севлиево и Ловеч.

Микробус на престъпниците се врязва в инкасо автомобила и оттам излизат двама въоръжени мъже, маскирани като полицаи. След минути се появяват още два автомобила, от които също изскачат облечени в полицейски униформи мъже. Те заплашват шофьора и охранителя, който пътувал до него, и разрязват колата, от която отнасят 2 милиона лева. Всичко приключва за десетина минути.

Още по темата: Топ 10 на неуспешните банкови обири

Подобни случаи имаше и през миналата година, но тогава ставаше дума за кола, оставена без надзор и сумата бе значително по-малка.

Най-дръзкият въоръжен грабеж в банка през годината пък бе през март. Тогава двама въоръжени и маскирани мъже успяха да откраднат над 200 000 лева от банков клон в Студентски град посред бял ден. Двамата въоръжени спират пред банката с мотори и успяват да я ограбят, без да дадат време на служителите дори да натиснат паник-бутона.

Часът бил внимателно подбран- почти веднага след като инкасо автомобилът оставил парите в банката. При бягството си престъпниците разпиляват част от парите, които после пък са събрани от клошар, станал свидетел на обира.

Не липсваха и комични случаи. През юли двама „ентусиасти“ се опитаха да се преборят с банкомат от сградата на банка. Те откраднали микробус, а после с него и с метални въжета се опитаха да издърпат банкомата от сградата на банка в Перник, в малките часове на деня.

Вдигналият се грандиозен шум от банкомат, влачен по улицата, събужда хората в района и те подават сигнал в полицията. Обирджиите са принудени да избягат, изоставяйки и микробуса, и банкомата. Все пак- животът не е кино и е хубаво, когато нещата останат само в рамките на екшъните от големия екран.