Банковият заем не е изгоден за бизнеса по време на криза

2307
Банковият заем не е изгоден за бизнеса по време на криза

Кредитирането чрез банков заем не е изгоден вариант за финансиране на бизнес в момента предвид високите банкови лихви. Това коментира Теодор Георгиев, мениджър за България на Investment Banking Institute /IBI/ - институт, който организира бизнес обучения в Америка и Европа, а вече и в България.

Един бизнес може да се финансира по различни начини - със собствени средства, чрез продажба на дял на финансов/стратегически инвеститор, чрез банково кредитиране и други. Най-разпространен начин за финансиране на бизнеса в България остава банковото кредитиране, към което компаниите привикнаха.

Проблемите се явиха, когато банките увеличиха лихвените проценти и бизнесът трябваше да търси други начини за финансиране, коментира Георгиев.

Експертът по финансово моделиране прогнозира спад с около 1-2 процента на лихвите по депозитите през следващите няколко месеца, докато лихвите по кредитите ще останат непроменени. Банките ще променят лихвите по депозитите по-бързо, а ще задържат лихвите по кредитите поради наличие на голям бизнес риск за дейността на компаниите, смята Георгиев.

В средносрочен план, мисля, че ще се получи изравняване на лихвените нива в България, с тези в другите страни от Европейския съюз, добави той. Трудно е да се каже дали действията на българските фирми през последните 12-18 месеца са адекватни на фона на кризата - има различни начини за противодействие в зависимост от размера на компанията и сектора, в който оперира, коментира Теодор Георгиев.

Според него най-правилното решение за фирмите в момент на криза е да оптимизират разходите, да "ухажват" клиентите и да задържат в компанията качествените служители, които носят приход. Безспорно световната криза се отрази на българската икономика и бизнес. Според мен обаче, виждаме признаци на възстановяване на запад, което неминуемо ще се усети и при нас, сподели Георгиев.

Друг позитивен сигнал са резултатите от парламентарните избори, както и действията на новите министри. Мисля, че вече се усещат позитивни нотки в някои сектори на българската икономика, добави той.

Сега е много подходящо време да навлезете във финансовата индустрия, каза Закари Коен, директор за Европа на IBI. В Щатите от няколко месеца изживяват етап на растеж, а в Европа това се очаква да започне скоро, коментира той. Сега е времето да придобиете уменията, необходими, за да бъдете конкурентноспособни във финансовия бранш, посочи специалистът.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krasen Николов
# 0
14:09 | 25 September 2009
Да намалят заплатите на директори и мениджъри на 5000-6000 лв а не както е сега 15000 -20000 хилки и бонуси по 100 хилки годишно и банките ше имат клиенти. Аз лично закрих всичко. Предлагам протести срешу банковата система. Таксите също са безобразни. Не моге ако нямам сметка едно нареждане на сума от 5 лв. да ми искат 5-7 лв. такса. а от чужбина 5 евро и 5% върху трансфера.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg