Два дни след като се отказа от плана си да закупи цялата компания, третата най-голяма банка във Великобритания - Barclays Plc, ще придобие инвестиционното банкиране в САЩ на банкрутиралата Lehman Brothers Holdings Inc. за 1.75 млрд. долара, информира Bloomberg.

Базираната в Лондон банка ще плати 250 млн. долара в брой за бизнесите на Lehman и 1.5 млрд. долара за централата на компанията в Ню Йорк и два информационни центъра. Всичките тези операции се извършват от 10 000 души, които съставляват почти две пети от общия брой на служителите на Lehman.

Президентът на Barclays Робърт Даймънд се възползва от възможността да закупи бизнес, който се нарежда на седмо място по отношение на консултирането на сливания в САЩ. Цената, на която това ще стане, е сходна с пазарната стойност на базираната в Хюстън брокерска компания Sanders Morris Harris Group Inc., която има 617 служители, и е с една трета по-малка от стойността на Нюйоркската KBW Inc., която има 529 служители.

Lehman продава части от компанията, които не са включени в заявлението за банкрут, подадено в понеделник. Даймънд обяви миналия месец, че Barclays иска да отнеме пазарен дял от компаниите на Уолстрийт, които бяха отслабени от кредитната криза, и да се нареди измежду основните брокерски къщи в САЩ.

Покупката включва подразделенията за продажба на акции и финансови инструменти с фиксирана доходност, търговия и проучване, суровини и форекс, консултирането на сливания и брокерска дейност, съобщават от Barclays.

Lehman падна до седмо място сред консултантите на сливания и придобивания в САЩ тази година, след като заемаше пето място през 2007 г., показват данни на Bloomberg. Barclays се нарежда на 35 място на този пазар.

От Barclays се отказаха да наддават за цялата компания след три дни спешни разговори, в които участваха Министерството на финансите и Федералния резерв. Bank of America Corp. също се оттегли като потенциален купувач на инвестиционната банка през уикенда.

Първичната капиталова адекватност (Tier 1) на Barclays нарасна от 5.1%, до около 5.8%, след като компанията набра 4.5 млрд. паунда от продажбата на акции през юни. Банката обаче изостава по този показател зад британските си конкуренти, между които HBOS Plc и Royal Bank of Scotland Group Plc.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джон Варли обяви през юни, че банката ще използва половината от сумата за своя растеж, което включва и придобивания.

Barclays Capital, брокерското подразделение на Barclays, има 16 000 служители и е допринесло за около 16% от печалбата на банката тази година, в сравнение с 39% година по-рано. Печалбата за първото полугодие е паднала с 69%, до 524 млн. паунда, след като подразделението отчете отписвания на активи за 2.8 млрд. паунда.