Четвъртата най-голяма банка във Великобритания - Barclays, планира да продаде акции за 4.5 млрд. паунда (8.9 млрд. долара) главно на чуждестранни инвеститори, в опит да възстанови капитала си след намаленията на активи, свързани с кредитната криза, информира Bloomberg.

Базираната в Лондон банка ще продаде 1.58 млрд. нови акции на Challenger, Qatar Investment Authority, Temasek Holdings Pte, China Development Bank, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. и акционерите си. Финансовата институция ще набере 4 млрд. паунда от тези инвеститори, като продава нови акции на цена 282 пенса за брой. Допълнителни 500 млн. паунда ще бъдат набрани от продажбата на нови акции на Sumitomo на цена от 296 пенса за брой.

Barclays, която генерира една трета от печалбата си от капиталовите пазари, се присъединява към конкурентите си Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) и HBOS Plc в набирането на свежи средства.

Банките във Великобритания са изправени пред по-бавен растеж в условията на по-високите цени на кредитиране, покачващия се брой на необслужваните кредити и най-бързо падащите цени на жилищата от рецесията през 90-те години на миналия век насам.
Тежкото положение на кредитния пазар доведе до прекратяването на продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми, които банки като HBOS и Bradford & Bingley Plc използват, за да финансират жилищни заеми. В световен мащаб банките са набрали около 304 млрд. долара допълнителен капитал в опит да възстановят загубите, отчетени след колапса на щатския ипотечен пазар.

Barclays е отчела намаления на активите на стойност 1.7 млрд. паунда от началото на годината. Сумата е по-малка в сравнение с конкурентите й RBS и HBOS, които са намалили активи на стойност 5.9 млрд. паунда и 2.8 млрд. паунда респективно от началото на годината.

Държавни инвестиционни фондове (sovereign wealth funds) досега са инвестирали в Citigroup Inc., Merrill Lynch & Co., Morgan Stanley и UBS AG, която този месец набра 16 млрд. швейцарски франка (15.4 млрд. долара) от предлагането на права, след като по-рано през годината беше набрала 13 млрд. франка от инвеститори от Сингапур и Близкия Изток.