Третата най-голяма банка във Великобритания - Barclays Plc, води преговори за закупуването на активи на банкрутиралата щатска инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc. два дни, след като се отказа от плановете си за закупуването на цялата компания, предава Bloomberg.

Базираната в Лондон Barclays обмисля подаването на оферта за брокерско-дилърското звено на Lehman с цел разширяването на търговията си с ценни книжа в САЩ, според три източника, запознати със ситуацията. Подразделението търгува с акции и облигации, поема емисии ценни книжа и осигурява консултантски услуги при сливания и придобивания.

Barclays е между финансовите институции, които се опитват да придобият част от Lehman, която вчера регистрира най-големия банкрут в историята на САЩ с активи от 639 млрд. долара. Брокерските къщи на Lehman, Lehman Brothers Inc. и Neuberger Berman LLC няма да бъдат включени в заявлението за банкрут и ще продължат да функционират, докато бъдат намерени купувачи.

От Barclays днес съобщиха, че няма гаранция, че дискусиите ще приключат с постигането на споразумение.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джон Варли набра 4.5 млрд. паунда (8 млрд. долара) от продажбата на акции на държавни инвестиционни компании през юни. Банката ще използва половината от сумата за своя растеж, което включва и придобивания, каза Варли тогава.

Преговорите на Barclays са съсредоточени в закупуването на подразделението за търговия с ценни книжа и консултантски услуги, което означава закупуването на лицензи, сгради и до 10 000 служители, според източник, близък до компанията.

Още по темата:

Lehman Brothers - жертва на сенчестия банков сектор?

Акциите на Lehman Brothers губят 93% от стойността си

Lehman обявява банкрут