Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес отново защити решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвите на фона на резервите към тази стъпка, изразени от някои високопоставени политици и най-вече от френския президент Никола Саркози.

"Трудно бих могъл да си представя ЕЦБ да не вземе такова решение", заяви днес Барозу, цитиран от Франс прес, в интервю, дадено на няколко журналисти.

"Изненадващо би било от икономическа гледна точка", допълни Барозу, подчертавайки, че инфлацията "наистина е заплаха, която може да застраши световната икономика".

Тази политика (на ЕЦБ) е правилна, подчерта председателят на Европейската комисия. "Разбира се, винаги има различни гледни точки, но този подход е добър, и това е позицията на Комисията", отбеляза Барозу.

ЕЦБ вдигна вчера водещата си лихва с четвърт пункт до 4.25 процента с надеждата да овладее инфлационните рискове.

Редица политици и най-вече в Испания и Франция, но също и някои в Германия, разкритикуваха това решение още преди то да бъде взето официално, определяйки го като рисковано в условията на забавяне на европейската икономика.

Саркози предложи на ЕЦБ "да се запита за икономическия растеж в Европа, а не само за инфлацията" преди да бъде обявено,че банката вдига лихвите си, припомня Франс прес.

Източник:БТА, Снимка:БГНЕС