Изпадналата в затруднение германска държавна банка Байерн Ел Бе (BayernLB), първата поискала финансова помощ от спасителния план на правителството, обяви вчера, че нуждите й от свеж капитал са нараснали до 10 млрд. евро (12.9 млрд. долара), предаде AP.

Миналият месец високопоставени представители от Бавария, чието провинциално правителство притежава половината от банката, заявиха, че ще търсят финансова инжекция на стойност от 6.4 млрд. евро.

Заради повишените кредитни рискове и новите отписвания на активи в момента BayernLB се нуждае от общо 10 млрд. евро, посочи Аделхайд Руп, заместник-председател на парламентарната комисия, която ръководи банката.

Руп изтъкна, че комисията планира да призове баварското правителство да предостави на банката свеж капитал от 7 млрд. евро, а останалите 3 млрд. евро да бъдат отпуснати от федералния спасителен план под формата на "тихи инвестиции". Тази сума би предоставила на федералното правителство относително малък глас в управлението на банката.

Министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер заяви, че банката ще има нужда и от кредитни гаранции в размер на 20 млрд. евро. Той добави, че BayernLB ще търси 15 млрд. евро под формата на междубанкови кредитни гаранции от федералния спасителен план.

Източник: БТА