Българска банка за развитие (ББР) договори с Китайската банка за развитие две кредитни линии на обща стойност 35 млн. евро.

Споразумението за първата кредитна линия между финансовите институции беше подписано днес в Министерски съвет от изпълнителните директори на ББР Димитър Димитров и Сашо Чакалски и вицегуверньора на Китайската банка за развитие г-н Джао Дзиенпин. На събитието присъстваха министър-председателят на България Бойко Борисов и вицепрезидентът на Китай Си Цзипин.

Общата стойност на първата кредитна линия е 5 млн. евро. Средствата ще се предоставят без държавна гаранция и ще се използват за директно дългосрочно кредитиране на малки и средни предприятия.

До месец ще бъде подписано и споразумението с Китайската банка за развитие за предоставяне на втората кредитна линия на стойност 30 млн. евро.

Представители на двете банки са обсъдили създаването на съвместни финансови инструменти, които да стимулират увеличаването на търговския обмен между България и Китай.

Българска банка за развитие предложи да предостави линия за акредитиви, чрез която да се стимулира българският експорт за Китай. Тя ще позволи китайските купувачи на българска продукция да получат възможност за отложено плащане до 24 месеца, а българските износители ще могат да получават парите си от ББР веднага след износа.