Българската банка за развитие (ББР) и Банката за развитие на Виетнам (VDB) ще си сътрудничат в подкрепата на малките и средни предприятия, развитието на земеделския сектор и износа на стоки и услуги между двете страни. Това стана ясно от Меморандума за разбирателство, който представители на двете институции подписаха на 17 октомври в Ханой.

Благодарение на специалния си статут на държавни банки за развитие, ББР и VDB смятат, че взаимното им сътрудничество ще засили търговията и икономическите отношения между България и Виетнам и ще повиши ефективността от използването на техните ресурси.

Събитието се състоя по време на работно посещение на министъра на икономиката Божидар Лукарски в страната. В рамките на визитата се предвижда да бъдат проведени бизнес форуми с двустранни срещи между представители на бизнеса от двете държави.

Инициативата е в продължение на поетите по време на Двадесет и третата сесия на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество ангажименти за насърчаване на директните контакти между българските и виетнамските делови среди.

С подписания меморандум Българска банка за развитие разширява сътрудничеството си с банки от региона, като до момента ББР е установила партньорски отношения с финансови институции от Япония, Китай, Корея, Монголия и Иран.

Виетнамската банка за развитие има 10-годишен опит в инвестиционното и експортно финансиране. Банката реализира също програми, насочени в областта на инфраструктурата, водоснабдяването, енергийната ефективност и др.