ББР и Френската банка за развитие разработват общи продукти

920
ББР и Френската банка за развитие разработват общи продукти

Българска банка за развитие (ББР) и Френската банка за развитие OSEO ще работят за създаването на съвместни продукти с цел да се стимулира търговския обмен между страните. Затова се договориха двете институции по време на работна среща в София, организирана от Българо-френската търговска камара.

На нея присъстваха изпълнителният директор на ББР Сашо Чакалски, директорът по Международното сътрудничество на Френската банка за развитие OSEO Ален Ренк и специалистът по международен финансов инженеринг Жан-Луи Льолоар, представители на българо-френския бизнес и посланика на Франция у нас Негово превъзходителство Етиен дьо Понсен.

Създаването на нови продукти е с цел да се стимулират френските инвестиции на българския пазар, както и да се подпомогне развитието на важни за българската икономика отрасли. Двете страни се договориха ББР да използва опита и финансовите инструменти на френската банка за подобряване достъпа до финансиране на малки и средни предприятия в страната.

Френската банка за развитие OSEO e 100% собственост на френската държава и е сред най-големите банкови институции с държавно участие в Европа с почти 100 годишна история. За 2009 година банката е подкрепила 80 000 предприятия и над 85 000 проекта.

Общо предоставените финансови средства и гаранции са за 25 млрд. евро. Френската финансова институция работи в партньорство с търговските банки във Франция за подкрепа на малките и средни предприятия в страната. Сред основните дейностите на банката са инвестиционното и оборотно финансиране на МСП, издаването на гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции и подкрепа на иновационните проекти.

Българската банка за развитие беше създадена през 2008 г. със специален закон. През 2009 г. банката предостави 500 млн. лв. на търговските банки за финансиране на малки и средни предприятия при преференциални условия. Дъщерното й дружество Национален гаранционен фонд издава портфейлни гаранции по банкови заеми за МСП. През 2009 г. банката привлече над 300 млн. лв. кредитни и гаранционни линии от чужди финансови институции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg