Българска банка за развитие (ББР) е изплатила близо 100 млн. лв. по постъпили заявления за уреждане на неразплатени вземания от държавата. Към 1 юли 2010 година в банката са постъпили 476 заявления за прехвърляне на вземания. Исканията са подадени от 242 фирми и са на обща стойност 132 милиона лева.

Това съобщи изпълнителният директор на банката Димитър Димитров по време на среща на представители на бизнеса с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевналиев и представители на ръководството на Банката за развитие, се казва в официално прессъобщение от финансовата институция.

Близо 51% от постъпилите заявления са за изпълнени поръчки в сферата на строителството. Исканията са на стойност 57 315 212 лв., от които 37 074 242 лв. вече са разплатени. Други 35 на сто от заявките са за доставки на лекарства и медицинско оборудване. От поисканите 23 724 943 лева, 20 668 273 лв. вече са постъпили в сметките на фирмите.

Най-много са постъпилите заявления за цедиране на вземания от Министерството на отбраната - 229, следват го Министерството на труда и социалната политика - 206, Министерството на регионалното развитие и благоустройството - 19, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 9, Министерски съвет - 6, Министерство на вътрешните работи - 4, Министерство на финансите - 2 и Министерство на земеделието - 1.

Седмично банката приема по около 80 заявления, но през последните дни среднодневно постъпват около 40 броя заявления, съобщиха оттам. Срокът за плащане на цесиите е до 10 работни дни от датата на постъпване в ББР на съответното заявление, придружено от необходимите документи. Когато вземането е предмет на особен залог и/или други тежести, срокът може да се удължи. Реално плащанията се извършват в много по-кратки срокове - от 3 до 5 работни дни.

През април тази година правителството взе решение за приемане на специален механизъм за уреждане на вземания на фирми по договори за обществени поръчки, по договори по Проект Красива България, както и договори по програма ФАР. Условието е вземанията да са възникнали до 31 декември 2009 г. и да са неразплатени и изискуеми към 31 март 2010 г.

Сключеното с банката споразумение предвижда цената на цесията да се формира на база сконтова лихва от 7% годишно, изчислена за целия сконтов период върху номиналния размер на вземането, посочен в издаденото от съответния разпоредител с бюджетни кредити удостоверение. Това на практика означава, че всички плащания преди 20.07.2010 година са със сконтов период повече от една година и съответно цената при тях ще бъде по-висока от 7%.

Според изпълнителния директор на банката Димитър Димитров тези 7% са един оптимален вариант предвид цената на ресурса, който ББР плаща. ББР изкупува държавните вземания със собствен и привлечен ресурс, който има съответна цена. Държавата от своя страна ще възстанови изплатените от банката суми на 20 юли догодина.

ББР не начислява никакви допълнителни такси за обслужване извън стандартните за откриване на банкова сметка и превод на пари.

Банката не се интересува от кредитното досие на фирмите. Единственото, което касае институцията, е дали вземането, което ще купи, не е заложено в полза на друг кредитор. В тези случаи ББР прилага различни механизми за уреждане на задълженията. Най-често банката влиза в преговори с кредитора за вдигане на залога срещу писмена гаранция за превеждане на част или пълната цена на цесията на съответната банка. По тази схема 17 дружества вече са с успешно разплатени вземания.