Българска банка за развитие (ББР) подписа кредитно споразумение в размер на 20 млн. евро с Банката за развитие към Съвета на Европа (БРСЕ), съобщиха от там. Това е четвъртото споразумение между двете банки и е резултат на тяхното добро сътрудничество и партньорство. Споразумението е подписано от изпълнителните директори на ББР - Димитър Димитров и г Сашо Чакалски, и от Имре Тарафаш, вице-гуверньор на БРСЕ.

Целта на новата кредитна линия е да се подобри достъпът до финансиране на българските микро, малки и средни предприятия, да се създадат нови работни места и да се запазят вече съществуващи такива.

ББР ще разпредели финансовия ресурс на обща стойност 20 млн. евро по вече действащите си програми. Средствата ще достигнат до българския бизнес чрез директни инвестиционни кредити.

Банката за развитие към Съвета на Европа е стратегически и традиционен партньор на ББР. Преди това споразумение българската държавна банка е усвоила успешно три кредитни линии.

Българска банка за развитие е държавна финансова институция с мажоритарен собственик Министерство на финансите. До сега ББР е привлякла над половин милиард лева кредитни и гаранционни линии от чужди финансови институции без държавна гаранция.