Българска банка за развитие (ББР) и Македонската банка за развитие подписаха днес Договор за сътрудничество. По силата на документа македонските банкери ще ползват опита на ББР за използване на европейските финансови инструменти - предимно гаранционни и кредитни линии.

Споразумението беше парафирано в София от главните изпълнителни директори на македонската финансова институция Драган Мартиновски и Кенан Идризи и от изпълнителните директори на ББР Димитър Димитров и Сашо Чакалски.

ББР е препоръчана на македонските банкери от европейски експерти заради ефективното усвояване на финансовия ресурс. Родната банка е първата финансова институция от новоприсъединилите се към ЕС страни, която получи две гаранционни линии от Европейския инвестиционен фонд и вече шеста година успешно ги използва.

ББР ще предостави на македонската страна и ноу-хау относно привличането на дългосрочен финансов ресурс от международни специализирани банки без държавна гаранция.

Само през 2009 г. ББР е привлякла кредитни и гаранционни линии от чужди финансови институции за близо 300 млн. лв. Банката има дългогодишни споразумения с Европейския инвестиционен фонд, Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Японската банка за международно сътрудничество, Китайската банка за развитие, Черноморската банка за търговия и развитие и с Европейския инвестиционен фонд. Целият ресурс е предоставен на банката без държавна гаранция

Ръководствата на двете банки се договориха още за съвместно финансиране на проекти и стимулиране на обмена между български и македонски фирми.