Най-голямата банка в Румъния - BCR, шокира местния пазар като увеличи лихвените проценти по депозитите в леи с 3.75%, предава Ziarul Financiar.

След този скок лихвените проценти, които BCR плаща по депозити варират между 8% и 10.5% годишно, в зависимост от вида депозит и от сумата. Преди това банката предлагаше между 6 и 7 % годишна лихва по депозитите, което беше в долния диапазон на предлаганото на пазара.

Повечето банки в системата ревизираха лихвените проценти по депозитите си няколко пъти от началото на годината като се има предвид затягането на монетарната политика от страна на Централната банка на страната. BCR, обаче, досега отлагаше увеличението. По-малките играчи на пазара плащат годишна лихва и до 11% за стандартни депoзити в леи, за да привличат средства.

След увеличението банката плаща годишна лихва от 10% само по депозитите над 5,000 и дори над 10,000 леи в зависимост от тяхната продължителност, докато годишните лихви по по-малките депозити варират между 8 и 9%.

За едногодишен депозит в размер на 1 000 леи в момента клиентът получава 75 леи при фиксирана годишна лихва от 9%. Това е увеличение почти с 30% в сравенение с 58-те леи, които клиентът щеше да получи при стартите условия с годишна лихва от 7%.

Общата сума на депозитите на BCR в различни валути възлиза на 31.6 млрд. леи (8.47 млрд. евро) през март. Ако половината от тази сума са депозити в леи увеличението на лихвените проценти ще повиши разходите на банката за плащания по лихви с около 100 млн. евро годишно.

Годишната инфлация в северната ни съседка нарастваше почти през цялата втора половина на 2007 г. и през първите месеци на тази година, но се стабилизира на 8.6% през март и април.

Инфлацията, породена от нарастването на цените на хранителните продукти и горивата, принуди Централната банка на Румъния да увеличи основната лихва за заеми в леи шест пъти от миналата есен досега, а именно от 7 до 9.75%.

Лихвените проценти по заемите в леи, отпускани от BCR, остават непроменени поне засега, според представители на банката. Годишните лихви по заемите на BCR варират между 12.25 и 14.75%.

Увеличението позволява на BCR да предлага по-високи лихвени проценти по депозитите от конкурентите си BRD-SocGen, Raiffeisen, CEC и UniCredit Tiriac.

Измежду водещите банки на румънския пазар френската BRD продължава да предлага най-ниските годишни лихви по депозити - 6%-7%.

Raiffeisen наскоро промени политиката си и вече плаща до 9% лихва по едногодишни депозити над 40,000 леи.

Лихвените проценти за по-малки депозити варират между 5 и 7%.