Белгия ще купи подразделението в страната на изпадналата в затруднение банка Dexia за 4 млрд. евро като част от спасяването на финансовата институция, която е първата банкова жертва на новото свиване на кредитните пазари в Европа.

Частичната национализация на френско-белгийската банка Dexia, обявено днес, беше предизвикано от нарастващата неохота на другите банки да й отпускат средства поради експозицията й към задлъжнели страни от Еврозоната като Гърция и Италия и общини в САЩ.

Банките разчитат на кредитирането помежду си за финансиране на по-голяма част от ежедневната си дейност, но то бързо може да бъде оттеглено, ако имат съмнения, че техните партньори могат да фалират и да не им върнат средствата. Тези страхове се засилиха през миналата седмица, което доведе до необходимостта Dexia да бъде спасявана от правителството.

Временният министър-председател на Белгия Ив Льотерм заяви, че национализацията е била необходима, за да се изолира белгийското подразделение за банкиране на дребно на Dexia от рисковете на групата. Според него държавната подкрепа гарантира, че всички клиенти на банката "могат да бъдат сигурни, че парите им са в пълна безопасност."

Освен национализацията правителствата на Белгия, Франция и Люксембург заедно ще осигурят допълнителни гаранции за финансиране за 90 млрд. евро за до 10-годишен период.

Белгия ще осигури 60.5% от тези гаранции, 36.5% ще дойдат от Франция, а останалите 3% от Люксембург.

Съществуваха опасения, че евентуален фалит на банката ще затегне още повече финансирането на банките в Европа, а анализатори предупреждават, че може да дойде кредитна криза подобна на тази след фалита на Lehman Brothers.

В същото време правителствата на Белгия и Франция се опасяват, че заделянето на още средства за спасяване на банки ще постави под заплаха техния кредитен рейтинг и ще вдигне лихвите по техните държавни облигации.

В петък Moody's постави под наблюдение рейтинга на Белгия за евентуално понижение, отчасти поради очакваните разходи на страната, за да гарантира, че хората с депозити в Dexia няма да загубят пари.

Белгийският министър на финансите Дидие Рейндерс заяви, че спасяването на банката ще увеличи дълга на страната от 97% от БВП до около 98% от БВП.

Френското правителство също е под огромен натиск да спасява Dexia, тъй като банката е един от най-големите кредитори на малки и по-големи градове в страната.

Франция и Белгия вече частично са собственици на банката, след като наляха в нея 6.4 млрд. евро през 2008 г.

Търговията с акциите на Dexia днес остава спряна след сериозните загуби през миналата седмица.