Федералното правителство на Белгия призова днес белгийските банки "да запазят спокойствие", след като акциите на белгийско-холандската Fortis, една от четирите най-големи банки в страната, регистрираха вчера катастрофален спад.

Този курс се обезцени през деня с 22 на сто и сега една акция струва само 5.50 евро, като това стана на фона на общо покачване на белгийския борсов индекс Bel20.

Трудностите на Fortis са свързани главно с финансовата криза в САЩ и с изкупуването на част от холандската банка ABN Amro преди няколко месеца. Fortis все още не може да осигури средства за финансиране на покупката.

Министър-председателят на Белгия Ив Льотерм и финансовият министър Дидие Рейндерс призоваха банките да запазят спокойствие. Освен това те успокоиха вложителите в Белгия, че държавата "никога няма да остави банков клиент в затруднено положение".

Обстановка като сегашната в Белгия не е имало от 1935 г. насам, когато бе създадена системата за банков надзор, цитира вестник "Либр Белжик" думи на финансовия министър Рейндерс.

Fortis също се опита да успокои вложителите си, като увери, че разполага с достатъчно ликвидни средства. Едновременно с това обаче банката обяви, че започва да разпродава свое имущество за около 10 милиарда евро в Белгия, Холандия и Люксембург.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС/ЕРА