Безумието на бързите кредити (   )

7268
Безумието на бързите кредити

Все повече бързи кредити тегли българинът през последните месеци и години, сочат данни на Българска народна банка.

В края на септември миналата година кредитите на населението от небанковите дружества, специализирани в кредитирането, възлизат на 1.916 млрд. лв., спрямо 1.743 млрд. лв. за година по-рано.

Но какво точно предлагат компаниите за бързи кредити. Ето и предложенията на част от тях:

Credissimo – Компанията предлага бързи кредити от 100 до 399 лв. до заплата и дава следния пример:

На 21.12.2011 г. усвоявате заем от 200 лв по промоцията. Падежът на заема е 05.01.2012 г., но Вие нямате възможност да погасите 200 лв.

Заемът се подновява за нов период от 15 дни, като падежът става 20.01.2012 г., а сумата за връщане е 240 лв. Ако тогава също нямате възможност да погасите цялата сума, можете да погасите само 40 лв, което ще поднови заема за нов период от 15 дни. Заемът може да се подновява неограничен брой пъти.

Да, 40 лв. не са много за доста хора, но това е едно доста сериозно оскъпяване на база отпуснатия заем.

Easy Credit – Сайтът на компанията ни подсказва за „страхотна промоция“. Довеждате приятел, който да вземе кредит, и получавате 10 лв. Идеално, но да видим какво ще заплати приятелят ни.

Произволен продукт, избран от нас, е Изи Он. При него можем да вземем суми от 100 до 395 лв., като след 30 дни ще дължим 130 и 480 лв., съответно. Оскъпяването тук е между 21 и 30% месечно.

Cashbox – Компанията предлага онлайн кредити до 1000 лв. В случай, че изберем 150 лв. бърз заем за 1 месец, то дължимата от нас сума е 189 лв. При тримесечен заем, ще трябва да плащаме всеки месец по 79 лв.

При сума от 350 лв. за срок от 30 дни, ще дължим на компанията 429 лв., а при три месеца – 3 вноски по 189 лв., или общо 567 лв.

Подобни оферти предлагат и други компании за бързи кредити. Екипът ни съветва: Четете внимателно условията и попитайте колко трябва да върнете в края на периода (какво е оскъпяването). Следва да се има предвид, че при част от кредитите дължите и такса усвояване.

Проверките пък на Profit.bg из сайтовете на компаниите показват, че при част от тях клиентът не може да направи справка за искан от него кредит или да провери онлайн колко е остатъкът по дължимия от него заем.

Дори и след погасяването на дължимата сума от вас, компании от сектора продължават да изпращат СМС-и с актуални предложения към вече бившите си клиенти, без те да са дали съгласието си за това, информира наш читател.

Преди седмица от БНБ обявиха, че у нас има 148 лицензирани дружества за кредитиране, докато по същото време миналата година те са били едва 73.

С ръста на дружествата, предлагащи бързи кредити, растат и необслужените им заеми. Към края на третото тримесечие на 2011 г. са 357 млн. лв., спрямо 278 млн. лв. за сравнимия период на 2010 г. Или иначе казано- близо 19% от заемите са необслужени.

Чайкафарма Висококачествени лекарства АД, – профил и борсова статистика
Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Стефка Димитрова
# 0
16:01 | 29 January 2012
нямаме избор,не можем да спестяваме поради ниски доходи,затова прибягваме До бързи заеми и ставаме още по бедни
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg