Общо 73 служители на Изи Асет мениджмънт АД се възползваха от възможността да станат съсобственици на компанията и закупиха предложените им от сегашните акционери над 18 000 акции на цена от 1 лв. за брой. Такива са резултатите от първия етап на програмата „Изи Акционер", съобщиха от дружеството.

На няколко етапа от изпълнението на програмата определен брой специалисти на трудов договор в дружеството и отговарящи на определени изисквания за стаж, ще могат да придобият 51 018 акции или малко под 1% от капитала на компанията.

Единият от изпълните директори на Изи Асет мениджмънт Станимир Василев коментира, че подобна практика е рядкост в работодателската практика в България.

Вторият етап на „Изи Акционер" ще се проведе през април.

Чрез програмата сегашните акционери на компанията, която специализира в отпускането на малки потребителски кредити, предоставят допълнителен стимул на служителите си под формата на доходоносна инвестиция в ценни книжа и възможност за реално участие в управлението на компанията, тъй като покупката на книжата освен паричен доход ще дава и право на глас в общото събрание на акционерите.

До минимум една година и при определени условия новите акционери ще могат да продадат книжата си обратно на компанията по цена, която ще се определя по специална формула и ще зависи от печалбата й, и която най-вероятно ще е в пъти над тази на покупката им, се казва още в съобщението.

Предварителните резултати сочат, че печалбата на Изи Асет Мениджмънт АД за 2010 г. ще е близо 9 млн. лв., а приходите й - над 30 млн. лв.