Няма да има фалирали банки. Банките са стабилни и добре капитализирани.

Това каза Бисер Манолов, представител на Асоциацията на банките във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той допълни, че собственият ресурс на банките в момента е над 11 млрд. лв.

"Парите на хората в тези банки са гарантирани от държавата по европейско законодателство", заяви още той пред Bulgaria On Air. Според него това, което трябва да се направи в момента, е да се тушира паниката.

Според него в момента ПИБ "няма никакви проблеми". "Имат налични ресурси и при необходимост - и свеж ресурс", заяви той и поясни: Банковата система у нас е от изключително консервативен тип, благодарение на който е оцеляла "без относителни сътресения по време на финансовата криза".

Манолов посочи, че нивото на валутни резерви на БНБ в момента е на едно от исторически най-високите си нива – а именно 28 млрд. лева. Той поясни, че за да се атакува валутният борд, трябва да се вземе левов ресурс в рамките на милиарди, и изрази съмнение да има банка, която да го направи.

По думите му няма никакво съмнение, че случващото в последните дни е "злонамерена атака". "Нищо не предвиждаше такава реакция, включително ликвидността на КТБ", коментира Манолов, цитиран от БГНЕС.

Той не изключва случващото се да има и "политически генезис".

Според него банките в момента действат изключително адекватно и знаят какво да направят, като най-важното по думите му е да се тушира паниката.