Европейски бизнесмени и синдикати призоваха снощи Европейската централна банка (ЕЦБ) да обмисли ново понижение на лихвите, тъй като икономиката е изправена пред силно забавяне на растежа си през идната година, предаде Асошиейтед прес.

ЕЦБ, Управлението за федерален резерв на САЩ и други централни банки по света понижиха лихвите си миналата седмица (ЕЦБ намали водещата си лихва по рефинансирането от 4.25 на 3.75 на сто), но анализатори изразиха очаквания за ново намаляване през идните месеци, с което да се подкрепи растежът, въпреки високата инфлация.

Заради по-скъпите горива и храни европейците вече бяха започнали да харчат по-малко за по-големи покупки, като коли или почивка, още преди силното поскъпване на кредити от миналия месец. В същото време европейските компании постигат по-ниски печалби заради свиването и на износа, и на продажбите в собствените си страни.

BusinessEurope - група, която представлява повечето европейски компании, прогнозира, че инвестициите и наемането на нови работници ще спадне за първи път от 1994 г. "Няма съмнение, че сегашното ни положение е сериозно", коментира главният икономист на групата Марк Стокър.

Международният валутен фонд прогнозира миналата седмица, че 15-те страни от Еврозоната ще имат изключително слаб растеж от едва 0.2 на сто, в сравнение с 1.3 на сто през 2008 г.

Европейският бизнес вярва, че ЕЦБ ще обмисли "всички възможни варианти", сред които и понижение на лихвите, за да подкрепи растежа, отбеляза Стокър, цитиран от АП.

Източник: БТА