Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие отпуснаха петнадесет годишен инвестиционен кредит на „ПИТ БОКС" ЕООД от 1 942 930 евро по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA.

Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е на стойност 1 298 700 евро. Кредитните средства ще бъдат използвани за изграждане на логистичен център в с. Маджерито, община Стара Загора.

Логистичната база ще бъде отдадена под наем дългосрочно на най-голямата българска компания на пазара на куриерски услуги Speedy. Сградата ще бъде главен център за прегрупиране и претоварване на палетни пратки – една от най-бързо развиващите се бизнес линии на Speedy.

Модерната логистична база ще бъде изградена на част от територията на бившия държавен птицекомбинат край Стара Загора и ще има площ от 5 400 кв. метра. Проектът се ползва и с подкрепата на община Стара Загора заради пълното съответствие с усилията на общината за развитие на местния бизнес климат, насърчаването на инвестиции и откриването на нови работни места в региона.

В резултат на инвестицията ще бъдат разкрити 10 - 15 постоянни, както и 40 временни работни места за периода на изпълнение на строителството.

„Много сме щастливи, че бизнесът в Стара Загора максимално се възползва от възможностите по инициативата Jessica. Този проект е поредното доказателство за добрата ни работа с инвеститорите в града. Вярваме, че изграждането на логистичния център ще има положително въздействие върху бизнес климата и ще помогне за привличане на допълнителни инвестиции в региона“, каза Мартин Заимов, директор на Регионалния Фонд за градско развитие.

JESSICA е инициатива на Европейския фонд за регионално развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти, повторно разработване на запустели терени и др.

Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA, предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

Проектът на „ПИТ БОКС" ЕООД е шестият JESSICA проект на фонда в гр. Стара Загора, след рехабилитацията на Централния градски пазар, двата проекта за реновация на стадион „Трейс Арена” в кв. Кольо Ганчев, реконструкцията на закрития плувен басейн в града и модернизацията на част от производствените сгради на Холдинг Загора.

Някои от по-значимите проекти по програма JESSICA в другите градове включват изграждането на нови производствени мощности в Индустриална зона Русе, създаването на постоянен изложбен център "Флора" в Бургас, реновиране на историческата сграда „Юнашки салон“ във Варна, изграждане на мултиплекс с 4 кино зали и реновирана на съществуваща кино зала в Плевен, изграждането на паркинг във Варна, изграждането на нов високо енергийно-ефективен завод за хлебни продукти в Пловдив и много други.