Блокирани сме на ниска предавка

2161
Блокирани сме на ниска предавка

Възстановяването на икономиката на България през последната половин година на практика спря. От 2009 г. насам случващото се у нас се усеща от бизнеса и хората като продължаваща рецесия, каза главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Той е автор на анализ, в който се казва, че възстановяването на българската икономика остава блокирано на ниска предавка. Документът беше представен на среща на Евроклуба при БТПП, съобщи вестник "Стандарт".

Основна причина за лошото състояние на родната икономика е продължаващият спад в заетостта и драстичното намаляване на покупателната способност на населението. Няма държава в Европа, в която кризата продължава вече четири години и все повече производствени мощности стоят неизползвани, каза Павлов.


Парадоксално е, че когато износът на стоки и услуги през първото тримесечие на 2013 г. в реално изражение е 18.4% над най-високата стойност, отчетена преди началото на кризата, индивидуалното потребление е с 4.8% по-ниско спрямо края на 2008 г.

Това означава, че най-големият проблем на страната е невъзможността на гражданите да купуват друго, освен най-необходимото заради голямата бедност. При това положение по-изненадващото е не, че февруарските протести се случиха, а че толкова закъсняха, се казва в анализа.

При растеж на БВП за първото тримесечие на 2013 г. от 0.1% и нулев ръст за последното тримесечие на 2012 г. очакванията за 2013 г. са за максимум 1% ръст и 1.7% за 2014 г.

Това ще доведе до вдигане на лихвите в икономиката, в която високата задлъжнялост все още е основна пречка за възстановяването, пише в анализа. Проблемите на българската икономика отдавна не са само стопански, а политически и социални, което допълнително усложнява тяхното решаване, се казва в заключение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg