УС на БНБ издаде лицензи за извършване на дейност по налични парични преводи на територията на Република България на шест дружества. Това са „МаниГрам Пеймънт Системс България” ЕООД „Койнстар Мани Трансфър (България)” ЕООД, „Мастер Енвиос България” ЕООД, „Банксервиз” АД, „Чейндж-Център България” ЕООД и „М Секюрд” ООД (предишно наименование „Фиксус” ООД).

Услугите на Western Union ще бъдат предоставяни чрез агенти на Western Union International Bank GmbH (WUIB), която ще извършва дистанционно дейността по налични парични преводи на територията на Република България на основание на лиценз от Австрийската комисия за надзор на финансовите пазари (Österreichische Finanzmarktaufsicht /FMA/). За това БНБ бе уведомена от Австрийската комисия за надзор на финансовите пазари.

След като установи, че не са изпълнени необходимите условия за издаване на лиценз за извършване на дейност по налични парични преводи, УС на БНБ отказа издаването на лиценз за извършване на дейност по налични парични преводи на три компании.

Това са „XPRESSMONEY Services Limited”, Обединени Арабски Емирства „Money Exchange SA” и „Unistream Commercial Bank”, Русия.

Процедурите по заявленията за издаване на лиценз на “Фактор И.Н.” АД и “Кеш Експрес Сървис” ЕООД са прекратени, след като беше установено, че двете дружества ще извършват дейност само като агенти.