Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) издаде на свое заседание на 3 юни лиценз за извършване на дейност като оператор на платежни системи на новоучредяващото се дружество Борика - Банксервиз (в процес на учредяване), което ще се формира в резултат от сливането на Банкова организация за разплащания с използването на карти (БОРИКА) АД и Банксервиз АД. Това информират от пресцентъра на БНБ.

Лицензът има действие от момента на вписването в Търговския регистър на сливането на двете дружества и възникването на новоучреденото дружество БОРИКА - Банксервиз (в процес на учредяване).

На същото заседание УС на БНБ издаде лиценз за извършване на дейност като платежна институция на следните дружества: Дайнърс клуб България АД; Интеркарт Файнанс АД; Ти Би Ай Кредит ЕАД за извършване на платежни услуги по смисъла на чл. 4, т. 4, буква „б" и т. 5 от ЗПУПС, а именно изпълнение на платежни операции, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит (изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти) и издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти.

Ръководството издаде и лиценз на Транскарт Файненшъл Сървисиз ЕАД за извършване на платежни услуги по смисъла на чл. 4, т. 1, т. 2, т. 3 буква „б", т. 4 буква „б" и т. 5 от ЗПУПС, а именно за услуги, свързани с внасянето на пари в наличност по платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване на платежна сметка; за услуги, свързани с теглене на пари в наличност от платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване на платежна сметка; изпълнение на платежни операции, включително прехвърляне на средства по платежна сметка на ползвателя при доставчика на платежни услуги или при друг доставчик на платежни услуги (изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти); изпълнение на платежни операции, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит (изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти и издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти.

БНБ за първи път издаде лицензи за извършване на дейност като платежна институция на дружествата, които са извършвали платежни услуги по смисъла на чл. 4 от ЗПУПС към датата на влизане в сила на закона, и които са подали заявление за това в срок от три месеца от влизане в сила на закона.