Днес, 27 ноември 2008 г., на свое редовно заседание Управителният съвет на БНБ прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба №21 за задължителните минимални резерви (ЗМР), които банките поддържат при централната банка.

С промените централната банка намалява ЗМР по три направления.

Считано от 1 декември 2008 г. се намаляват минималните задължителни резерви по всички привлечени средства на банките от 12% на 10%.

От 1 януари 2009 г. се намаляват минималните задължителни резерви върху привлечените от банките средства от чужбина от 10% на 5%.

Също от 1 януари следващата година няма да се начисляват минимални задължителни резерви върху привлечените средства от държавния и местните бюджети.

Средствата на банките в БНБ към 21 ноември надхвърлят 6 млрд. лв., като гореспоменатите промени се очаква да освободят над 1 млрд. лв. от ресурса.

Минималните задължителни резерви, които банките поддържат при БНБ, бяха увеличени от 8% на 12% с решение на УС на БНБ от 19 юли 2007 г., което влезе в сила от 1 септември 2007 г.

Целта на увеличението тогава бе успокояването на темповете на растеж на банковия кредит до умерени нива.

Днешното решение на УС на БНБ за намаляването на задължителните банкови резерви се дължи на факта, че увеличението отпреди година в голяма степен е постигнало целта си, коментират от БНБ.