БНБ отказа лиценз за банкова дейност на Финансиа банк АД

991
БНБ отказа лиценз за банкова дейност на Финансиа банк АД

На свое заседание на днес Управителният съвет на БНБ разгледа заявлението на „Финансиа банк” АД (в процес на учредяване) за получаване на лиценз за извършване на банкова дейност, с учредители „Алфа Финанс Холдинг” АД, гр. София (70% от капитала) и „Грамърси Файненшъл Груп” ЛЛС, гр. Уилмингтън, Делауеър, САЩ (30% от капитала).

Като взе предвид че от представените първоначално и допълнително информация и документи не са покрити изцяло изискванията на чл.13, ал.2, т.9 и чл.14, ал.3, т.4, т.5 и т.14 от Закона за кредитните институции, УС на БНБ реши да не удовлетвори искането за издаване на лиценз за банкова дейност на „Финансиа банк” АД (в процес на учредяване).

Във връзка с предприетите от учредителите действия за подобряване качеството на проекта, най-вече от гледна точка намерението за включване като учредител с мажоритарен акционерен дял на голяма банка, лицензирана в страна членка на ЕС, с натрупан богат опит в приоритетните за бъдещата банка направления на дейност, Българската народна банка изразява готовност да разгледа ново заявление, при спазване на приложимите за това процедури и в съответствие с насоките, залегнали в приетите от Управителния съвет „Основни принципи на лицензионната политика на БНБ”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg