На свое заседание на днес Управителният съвет на БНБ разгледа заявлението на „Финансиа банк” АД (в процес на учредяване) за получаване на лиценз за извършване на банкова дейност, с учредители „Алфа Финанс Холдинг” АД, гр. София (70% от капитала) и „Грамърси Файненшъл Груп” ЛЛС, гр. Уилмингтън, Делауеър, САЩ (30% от капитала).

Като взе предвид че от представените първоначално и допълнително информация и документи не са покрити изцяло изискванията на чл.13, ал.2, т.9 и чл.14, ал.3, т.4, т.5 и т.14 от Закона за кредитните институции, УС на БНБ реши да не удовлетвори искането за издаване на лиценз за банкова дейност на „Финансиа банк” АД (в процес на учредяване).

Във връзка с предприетите от учредителите действия за подобряване качеството на проекта, най-вече от гледна точка намерението за включване като учредител с мажоритарен акционерен дял на голяма банка, лицензирана в страна членка на ЕС, с натрупан богат опит в приоритетните за бъдещата банка направления на дейност, Българската народна банка изразява готовност да разгледа ново заявление, при спазване на приложимите за това процедури и в съответствие с насоките, залегнали в приетите от Управителния съвет „Основни принципи на лицензионната политика на БНБ”.